Spor Toto Super Lig Maçları Hangi Kanalda, Saat Kaçta?
Bu şekilde üye olduğunuz TV platformu üzerinden maçı izleme imkanlarını görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca Spor Toto Süper Lig maç yayınları için kanal, platfrom ve frekans bilgileri de bu sayfada yer almaktadır. gibi sorularınıza bu sayfada sürekli olarak cevap bulabilirsiniz. Bu nedenle bu sayfayı favori takımınız için favorilerinize eklemenizi tavsiye eder iyi seyriler dileriz. Spor Ekranı mobil uygulamaları üzerinden ve maçların üzerlerine tıklayarak detay sayfalarına ulaşıp, maçları takviminize ekleyebilir ya da mobil uygulamalarda hatırlatma kurabilirsiniz. Spor Toto Süper Lig’de bugün kiminler maç yapıyor? Sitemizde TV’de Spor Toto Süper Lig yayınlarını takip edebilirsiniz. Bu akşamki Spor Toto Süper Lig maçını kim veriyor? TV’de bugün Spor Toto Süper Lig maçı var mı?
Buna rağmen Süper Lig’in ilk sezonu 1959 olarak kabul ediliyor.
Süper Lig Tarihi
TFF 1923 tarihinde kurulup, 1924’den 1950’li yıllara kadar, ulusal düzeyde şampiyonalara öncülük etmiştir. Bu konu günümüzde özellikle şampiyonluk sayısı tartışmalarından dolayı sıklıkla gündeme geliyor.
Ligin en köklü ekiplerinden olan Fenerbahçe, ilk dönemdeki iki ayaklı finalde Galatasaray’ı geçip şampiyon oldu. Bu ilk sezondan günümüze kadar 6 farklı takım, ligimizde şampiyonluk sevinci yaşadı. Galatasaray 22 şampiyonlukla bu sevinci en fazla yaşayan takım durumunda. Sarı kırmızlıların forma ve ambleminde 4 yıldız taşıma hakkı bulunuyor.
Bu şampiyonlukların 14 tanesi 1959 sonrasını kapsarken, Kara Kartallar’ın 1959 öncesi 2 Federasyon Kupası şampiyonluğu da, rahmetli Cenk Koray’ın girişimleri sonrası açılan davada, lig şampiyonluğu olarak kabul edilmişti. Öte yandan takım, 4.yıldızı takmak adına 2014-15 sezonundan beri 1 şampiyonluk daha almaya gayret ediyor. Bir diğer 3 yıldızlı takım olan Beşiktaş’ın ise toplamda 16 şampiyonluğu bulunuyor. Ezeli rakibi Fenerbahçe ise 19 şampiyonlukla Galatasaray’ı takip ediyor.
Geride bıraktığımız sezon 7. şampiyonluğunu elde eden Trabzonspor’un ikinci yıldız için 3; 1’er şampiyonlukları bulunan Bursaspor ve Başakşehir’in ise ilk yıldız için 4’er şampiyonluk daha kazanmaları gerekiyor.
Üç Büyükler Tüm Sezonlarda Yer Aldı
Resmi düzeyde 65.sezonu oynanan Süper Lig’de Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş ilk sezondan beri ligde yer alıyor. Hiç kümeye düşmeyen bu güçlü takımlar için “ligin demirbaşları” demek mümkün.
Yine hiç kümeye düşmeyen takımlar arasında yer alan, ancak Süper Lige 1975 yılında yükselen Trabzonspor ise en üst ligde 49.sezonunu geçiriyor. Bu yıl, 53.sezonunu geçiren Ankaragücü ile beraber, şu an 2.Lig’de mücadele eden Bursaspor 50, 1.Lig’de mücadele eden Gençlerbirliği 48, TFF 1.Lig temsilcisi Altay ise 42 sezonla en üst ligde 40 yıldan fazla mücadele eden diğer takımlar olarak göze çarpıyor.
Mart ayında 40 yaşını dolduracak olan ve halen Eyüpspor formasıyla, Süper Lig’e çıkma yarışının içinde olan Umut Bulut, bugüne kadar tam 515 Süper Lig maçına çıktı.
En Fazla Forma Giyen Umut Bulut
Spor Toto Süper Lig’de en fazla maça çıkan futbolcu, tam bir futbol emekçisi olan Umut Bulut. Başarılı golcü dışında, 500 sayısını geride bırakabilen tek futbolcu ise, 503 maçla efsane orta sahalardan Oğuz Çetin.
Ligimizde en fazla maça çıkan yabancı futbolcu ise hala Galatasaray’ın kalesini koruyan Uruguaylı file bekçisi Fernando Muslera. Muslera’nın bu etkileyici rekorunu kırabilecek başka bir yabancı oyuncuya tanıklık edebilecek miyiz? Herhangi bir sakatlık veya ceza durumu olmazsa, sezon sonunda bu sayının 370’i rahatlıkla geçmesi bekleniyor. Bunu da zamanla bekleyip göreceğiz. Muslera, 2022-2023 sezonundaki Giresunspor müsabakasında 356.lig maçına çıkmış oldu.
Süper Lig’in Golcüleri
Süper Lig’de 282 maçta 240 gol atan Tanju Çolak ve 246 maçta 200 gol atan Metin Oktay gol ortalamalarıyla dikkat çekiyor. Tanju Çolak’ın 0,85, Metin Oktay’ın ise 0,81’lik gol ortalamaları bulunuyor.
Ligimizde 200’ler üyesi olan diğer 2 futbolcu ise 219 golle dikkat çeken Hami Mandıralı ve 200 golle ulaşan Aykut Kocaman. Buna karşın efsane isim, hala Beşiktaş tarihinin en golcü futbolcusu olarak sıralanıyor. Ayrıca kariyerinde 191 gol atan Feyyaz Uçar, 200’ler kulübünü sadece 9 golle kaçırmış durumda.
Bu isimler; 136 golle Alex de Souza, 128 golle Elvir Boliç ve 109 golle Mert Nobre. Yerli golcülerde genel olarak Galatasaray’ın üstünlüğü göze çarpıyor. Yabancı golcülere baktığımızda ise 100 golün üzerine çıkmayı başaran 3 futbolcunun da Fenerbahçe forması giydiğini görüyoruz.
600 Maçı Deviren Tek İsim Samet Aybaba
Süper Lig tarihinde en fazla teknik direktör kulübesinde oturan isim olan Samet Aybaba, şu anda Süper Lig’de herhangi bir takım çalıştırmıyor. 67 yaşındaki teknik adam, bugüne kadar tam 621 Süper Lig maçında teknik direktör olarak kulübede yer aldı.
Samet Aybaba’yı, 583 maçla Rıza Çalımbay ve 572 maçla Şenol Güneş takip ediyor. Bu iki teknik adam da görevlerine devam ederlerse, gelecek sezon sonunda muhtemelen Samet Aybaba’yı geçmeyi başarabilirler.
Şu an Spor Toto Süper Lig’de takım çalıştırmayan ve 500 maçın üzerine çıkmış diğer teknik direktörler ise; Yılmaz Vural, Aykut Kocaman, Hikmet Karaman ve Ersun Yanal olurken, Fatih Terim’inse uzun yıllar A Milli Takım’daki görevleri dolayısıyla, 479 maçta kaldığını görüyoruz.
Galatasaray 1985-86 sezonu averajla ikinci oldu.
Süper Lig’in İlkleri ve Rekorları
İlk gol: 21 Şubat 1959’da İzmirspor – Beykozspor maçında; Özcan Altuğ’un İzmirspor’u 11.dakikada 1-0 öne geçiren golü. En uzun gol yemeyen kaleci: 1978-79 sezonunda üst üste 12 maç, toplamda 1112 dakika ile Şenol Güneş. Bir sezonda 100 golü geçenler: Galatasaray, 1962-63 sezonunda 42 maçta 105 gol attı. En uzun süre kaybetmeyen: 48 maç Beşiktaş (31 Mart 1991-5 Aralık 1992)
Evinde en uzun süre kaybetmeyen: 90 maç Trabzonspor (2 Kasım 1975-1 Kasım 1981)
En farklı galibiyet: Beşiktaş-Adana Demirspor 10-0 (15 Ekim 1989)
En gollü maç: Fenerbahçe-Gaziantepspor 8-4 (16 Mayıs 1992)
Ligi yenilgisiz bitiren takımlar: Beşiktaş 1991-92 sezonu şampiyon oldu. Fenerbahçe, 1988-89 sezonunda 36 maçta 103 gol atarak şampiyon oldu. İlk penaltı: 15 Mart 1959’da Beykozspor’a karşı, Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis’in kullandığı penaltı.
Türkiye Süper Lig Yayın Hakları beIN Sports’ta
Bu sezon öncesi, yeni yayın ihalesi yapılan Spor Toto Süper Lig’de istenen tekliflerin geldiğini söylemek güç. İhaleden pek de umduğunu bulamayan TFF, Bein Sports ile 2 yıl daha yayın anlaşmasını uzattı.
2023-24 sezonu sonuna kadar Bein Sports platformunda izlemeye devam edeceğimiz Süper Lig maçları, TRT’nin tek kanal olduğu dönemden beri ekranlarda bir şekilde kendine yer bulmayı sürdürüyor.
– 2000 yılına yaklaşırken, futbolumuzda havuz sistemi tamamen oturdu ve TFF, lig maçlarını tek elden pazarlamaya başladı. Bu durum, statlarda seyirci sayısını bir hayli azaltınca, TFF canlı yayınlar için belli saat dilimleri belirledi ve özellikle 3 büyüklerin maçlarını bu saatlerin dışında tuttu. Yayın belgesi olmadan sahaya giren ATV ekibi canlı yayına başlıyor ve 30.dakikada 2-0 Fenerbahçe öndeyken yayın, yetkililer tarafından apar topar yayın kesiliyordu. 3 yılın sonunda 3 yıl daha uzatılan bu anlaşmanın ardından, yeni ihale 2017-18 sezonundan önce yapıldı. – 1993’te hayatımıza giren ilk şifreli kanal Cine 5 ise, taşları tamamen yerinden oynattı. Haluk Ulusoy yönetimindeki TFF, Havuz Sistemi’ni uygulamaya koyup Cine 5 ile anlaşmıştı. – 2010-2014 sezonları arasını kapsayan 3 yıllık ihalede sağlanan yıllık 321 milyon dolarlık gelir, bugün hala dolar bazında aşılabilmiş değil. – 1990’lı yılların başlarında üç büyüklerin iç saha maçları genelde canlı değil, maç bittikten sonra banttan yayınlanır hale geldi. – Gelecek sezon 2 milyar 600 milyon TL’ye, enflasyon oranında TL cinsinden artış yapılması bekleniyor. – 1990-91 sezonuna kadar tek kanal olan TRT, çok düzenli olmamakla beraber kulüplere cüzi ücretler ödeyerek lig ve kupa maçlarını yayınlıyordu. – 1992-93 sezonunda Galatasaray ve Beşiktaş, puan puana son haftaya girdiklerinde de ülkemizde bu iki takımın son hafta maçları sadece radyodan canlı yayınlanmıştı. – 1990’ların ortasına kadar her kulüp, televizyonlarla kendi anlaşmasını yapınca; Show TV, Star, ATV, Kanal D, Kanal 6, TGRT gibi kanallarda Süper Lig maçları yayınlandı. – 1990’ların ortasından sonlarına kadar, ülkemizde yayın savaşları yaşandı. Daha sonra diğer özel televizyonların yayın hayatına başlamasıyla Show TV, ATV gibi kanallar da bu yarışa ortak oldular. – 1989 yılında Magic Box-Star 1’in ilk özel televizyon olarak yayın hayatına başlamasıyla beraber, maç yayınlarında da yeni bir dönemin başlangıcı yaklaşıyordu. Dönemin TFF Başkanı Haluk Ulusoy’un Cine 5’in yanında yer alması ve Bimaş kanalları ATV ve Kanal D’ye yayın yapmaları için gerekli belgeleri vermemesi gerilimi tırmandırıyordu. – Halen yürürlükte olan 2022-2024 arası 2 sezonu kapsayan son ihale için anlaşılan yıllık 2 milyar 600 milyon TL’nin karşılığı ise 140 milyon dolar bile etmiyor. Tahkim Kurulu Bimaş’ı haklı bulsa da bu, Bimaş ortaklığının yayınlayabildiği ilk ve son maç oluyordu. – 1990-91 sezonunda başlayarak Star1, 4 büyüklerin maç yayın haklarını aldı.
Türkiye Süper Lig Yayın Haklarının Tarihçesi
– Lig tarihinde televizyondan canlı yayınlanan ilk lig maç, 3 Ekim 1971’deki Karşıyaka-İstanbulspor maçı oldu. – 2017-2022 arası 5 sezonu kapsayan yeni ihale, yıllık 500 milyon dolarla sonuçlansa da dolar kurunun 3-4 TL arasında sabitlenmesi sebebiyle, asla bu rakamlara çıkılamadı. – O dönemlerde Cine 5’e karşı, Kanal D ve ATV bir araya gelerek Bimaş’ı kurdular. – Gerilimin tepe noktası ise 1997-98 sezonundaki Fenerbahçe – Kocaelispor maçıydı. TFF tarafından Bimaş, bu olaydan ötürü 6 ay ceza aldı. İlk çıktığı dönemde, herkes için ulaşılabilir olmaktan uzak olan Cine 5 ile hem maçlar canlı yayınlanacak hem de şifreli yayın olduğu için seyirci sayıları düşmeyecekti. Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın iç saha maç yayın haklarını da alan bu ortaklık; temelde bu maçların canlı yayınları esnasında yayınlanacak reklamların satışını yapacak bir medya ajansıydı.
0 yorum